Hockey November
5

JA1 speelt in de landelijke subtop-klasse! lees hier het verslag van de wedstrijd Westerpark-Kampong

Nieuws afbeelding

Westerpark-Kampong
Zaterdag 2 november 2019. Het moment van de waarheid. De eerste krachtmeting van de JA1 in de landelijke subtop-klasse staat op het programma en de spanning is al uren voor de wedstrijd te snijden. Vandaag komt het Utrechtse Kampong op bezoek, en één ding is zeker: dit wordt geen makkelijk middagje. De focus staat op scherp. Vandaag is niet alleen bijzonder omdat de nieuwe competitie begint, ook beschikt coach Daan Glandorf deze wedstrijd over Ties Hooglandt, de controleur op het middenveld, die sinds zijn overstap naar de Engelse Premier League gemist wordt op de nummer 6-positie in de Westerparkse opbouw. Maar vandaag is hij er. En hoe: haarband om, shirt in zijn broek, zijn sokken tot aan zijn knieën opgetrokken… iedereen langs de kant voelt al aan: dit wordt ouderwets genieten.

Zodra de scheids het startsein geeft, neemt de Amsterdamse thuisploeg het initiatief. Er wordt heerlijk rondgetikt tussen Fons van de Kar, Donnie van Kleef en Ties Hooglandt, die met positiespel waar je U tegen zegt een aantal keer Davy Roggeveen, beter bekend als Lord Buffel, weet te lanceren aan de rechterflank. Westerpark JA1 laat het lijken alsof hockey een heel simpel spelletje is. Kampong komt er nog niet aan te pas.

In de 10e minuut krijgt Yan Fasel de bal in zijn stick, danst door de Utrechtse verdediging heen en jankt de bal met een ongelofelijke snelheid de linker bovenhoek in. Voor de keeper van Kampong zit er niets anders op dan de bal uit het netje te vissen. 1-0. Gedurende de rest van het 1e en 2e kwart blijft Westerpark combineren alsof het niks is en weet het goede kansen te creëren, maar een tweede treffer blijft voorlopig uit. Eén keer weet Kampong nog tot een goede doelpoging te komen, maar de sluitpost Job Konings staat zijn mannetje en houdt zijn doel keurig schoon.

Na de rust komt Kampong meer en meer in balbezit en zakken de mannen in het
Groen-Wit beetje bij beetje verder terug. Maar de verdediging van Westerpark, onder leiding van Fons van de Kar, staat als een huis en weet de Utrechters aardig van het doel van Job Konings af te houden. Wel versiert Kampong een aantal strafcorners, maar die worden stuk voor stuk dramatisch slecht genomen.

Naarmate de tijd vordert en we in het 4e kwart belanden wordt het steeds meer een vechtwedstrijd. Het spel wordt voornamelijk gespeeld op de helft van Westerpark, dat weliswaar strak in de organisatie staat, maar zolang het 1-0 staat, kan er nog van alles gebeuren. Westerpark weet een aantal keer gevaarlijk te worden uit de counter, maar de grip die ze in de eerste helft op de wedstrijd hadden, krijgen ze niet meer terug.

Maar als Kampong in de 67e minuut de bal verspeelt, gaat Donnie van Kleef ermee aan de haal. Hij stapt een meter voor de middenlijn op de brommer, en gaat recht op de keeper af. Oog in oog met de keeper van Kampong aarzelt hij geen moment en schuift de bal, als een geroutineerde spits door de benen van de doelman. 2-0. De ontlading bij Westerpark is met geen pen te beschrijven. Iedereen weet dat de wedstrijd door deze fenomenale actie van Van Kleef gespeeld is. De eerste drie punten gaan in de tas.

Geschreven door: Yan Fasel